Ruud Franken

Ruud Franken – Een leven vol (bas)geluid!

Het was omstreeks 1963 in Ede. Gitaarmuziek van The Shadows, The Ventures enz. enz. en natuurlijk de opkomende Britse popmuziek. Van een paar vrienden heb ik wat gitaar leren spelen. Maar een nieuwe band oprichten zonder bassist kan niet! Ruud, ga jij maar bassen!

Dat waren mijn eerste basnoten in de band The Crazy Cats! Genre: Popmuziek uit die tijd: veel Beatles, Stones, Kinks enz enz.

Begin jaren 70 (inmiddels in Amsterdam) eerst een paar jaar in popgroep “Just” gespeeld. Mijn mooiste herinnering aan deze band is dat na een optreden in het Huis van Bewaring in Amsterdam uit alle cellen het refrein van je zelf geschreven nummer weerklonk!

Onder invloed van o.a. Yes en Emmerson Lake & Palmer, verbreedde mijn muzikale interesse: jazzrock en klassiek (gitaarlessen van Rens Voormij).

Met de Amsterdamse jazzrockgroep “Cairo” enkele hele mooie optredens gedaan. Met als hoogtepunt in het voorprogramma van George Benson, in de tijd van zijn wereldhit “On Broadway”.

Vanwege mijn werk verhuisde ik in 1983 naar Drenthe. Dankzij collega’s kwam ik al snel bij jazzcombo “Jazzle”, en later “Swinging Five”. Van de jazzveteranen in die bands heb ik heel wat mogen leren!

En ook veel geleerd van de baslessen bij Marco Kerver in combinatie met jazzcombo JazzICO.

Voor pop-coverband “Dwingel” werd ik gevraagd door Wout Teeuw. Ongeveer 10 jaar met heel veel plezier gedaan. Regelmatig optredens van kleine kroegjes tot aan grote feesttenten.

Naast “Dwingel” hadden o.a. Evert, Wout en ik een jazzformatie “Another Fine Mess”. Daaruit ontstond later de soulband “GotToGroove”. Een superband van 13 muzikanten met veel talent. Maar helaas, ondanks heel veel inspanningen moesten we er na twee jaar een punt achter zetten.

Na het opheffen van “Dwingel” (eind 2007) kwam ik terecht in de Groningse band “Sister Feelgood”: Dance-classics/Disco/Soul. Een leuke tijd met (te) weinig, maar meestal spectaculaire optredens op grote podia! Vorig jaar ben ik overgestapt naar de soulband “Solid Groove”.

Inmiddels was Evert met enkele mensen weer begonnen met een muziekgroep.
In die groep was behoefte aan ondersteuning van bas, gitaar en drums. Met de komst van Wout, Sander (op drums) en ik was “WestEndJ” geboren.

“WestEndJ” betekent voor mij een groep waar ik met veel plezier heel veel muziekkennis op doe!

Mijn huidige bands zijn dus “WestEndJ”, “Jazzle” (vanaf 1984!) en soulband “Solid Groove”.

Copyright © 2024 WestEndJ
PHOTOGRAPHY © 2022 Rik Denekamp
De afbeeldingen zijn gemaakt met AI
Vereniging WestEndJ is ingeschreven bij KvK Noord onder nr. 67283748 en gevestigd in Dwingeloo
Scroll Up