Erik Karsemeijer

Erik Karsemeijer – Ritmische Vrije Geest

Geboren in Hilversum, als zoon uit een muzikaal nest, begon ik als kind met een muziekstudie op viool. Later verwisselde ik deze voor een trombone. Vanaf mijn 18de ontwikkelde ik echter steeds meer een voorliefde voor percussieve instrumenten, vooral die uit andere culturen. Diverse internationale drummasters uit o.a. Ghana, Latijns Amerika en Azië zijn hierbij mijn leraren geweest. De belangrijkste was Airto Moreira.

In de jaren ’70/’80, waarin jazzrock, funk en soul centraal ontstonden, werkte ik veelal als studiomuzikant en maakte daarnaast deel uit van een aantal Latin-jazz-, pop-formaties en theaterproducties. Diverse optredens voor radio en tv-producties o.a. het Metropoolorkest, de Bigband Loenen, en in de ritmesectie van de musical ‘Moeder en haar Jongens’.

Artiesten waarmee ik in die tijd in bands heb samengewerkt waren o.a.: Daniel Sahuleka, Hans Vermeulen, René Froger, Bill van Dijk, Jody Pijper.

Na verhuisd te zijn vanuit het Gooi naar Drenthe heb ik in 1990 Studio KlankKleur opgericht; een muziekcentrum waar ik al 30 jaar maandelijks soloconcerten verzorg en CD-producties in eigen beheer uitbreng.

Ik ben me toen ook meer gaan toeleggen op het spelen in Jazzcombo’s en het intensiveren van de vrije improvisatie. Mijn liefde voor wereldmuziek, samen met studies intuïtief musiceren en muziekmeditatie, hebben me mede gevormd tot een gevraagd multi-instrumentalist.

De laatste 3 jaar ben ik verbonden aan de Latinband ‘AbandA’, waarin ik als percussionist traditionele muziek uit Cuba, Brazilië en Argentinië maak.

Tenslotte beoefen ik al jaren, als slagwerker en boventoonzanger, samen met saxofonist Martin Tervoort en contrabassist Hardmoed Greve, de kunst van de vrije improvisatie in de formatie ‘Pogèn’.  Wakker? Gaan!

En nu, sinds 2022 toegetreden tot de WestEnd Jazzband, waarin als van ouds; ‘het bloed weer kruipt waar het niet gaan kan’. Heerlijk!!

Copyright © 2024 WestEndJ
PHOTOGRAPHY © 2022 Rik Denekamp
De afbeeldingen zijn gemaakt met AI
Vereniging WestEndJ is ingeschreven bij KvK Noord onder nr. 67283748 en gevestigd in Dwingeloo
Scroll Up