Evert van Loon

Evert van Loon: muziek is vrijheid

Evert van Loon (1948) volgde na de kweekschool het conservatorium in Arnhem, waar hij schoolmuziek studeerde. Aanvankelijk waren de klarinet en piano zijn belangrijkste instrumenten. Langzamerhand nam de tenorsaxofoon deze plaats in, omdat hij zich hiermee beter kon uitleven in de jazzmuziek.

Evert dirigeerde koren en speelt sopraan-, alt- en tenorsax in vele formaties: van Mozart tot soul en rock & roll. Z’n hart ligt bij de geïmproviseerde muziek. Het liefst wordt hij niet in een hokje geplaatst: muziek betekent vrijheid. Een ontdekkingsreis door muziekstijlen als salsa, latin, jazzrock, mainstream jazz en volksmuziek.

Zo kun je in zijn eigen composities zomaar onverwachte Gregoriaanse, Arabische of Spaanse invloeden horen. Want naast lesgeven en musiceren, heeft Evert een grote voorliefde voor arrangeren en componeren. Zijn inspiratie vindt hij o.a. in de muziek van Willem Breuker, Sonny Rollins, Stan Getz en Miles Davis.

Maar muziek is ook een reis naar binnen. Het is de kunst om uit te stijgen boven de grenzen van het ‘kleine ik’, met alle beperkte ideeën over goed en slecht, wat hoort en niet hoort en de angst voor wat anderen van je zullen denken.

Genieten, je overgeven aan de muziek: daar draait het om.

Copyright © 2024 WestEndJ
PHOTOGRAPHY © 2022 Rik Denekamp
De afbeeldingen zijn gemaakt met AI
Vereniging WestEndJ is ingeschreven bij KvK Noord onder nr. 67283748 en gevestigd in Dwingeloo
Scroll Up