Erik Werkema

Erik Werkema: improviseren

Erik: “Ik speel mijn hele leven al muziek. Ik ben op mijn 12e jaar begonnen als rock/blues pianist in de band Comrock en heb gedurende mijn middelbare school periode veel opgetreden in binnen- en buitenland. Met Comrock speelde ik regelmatig in voorprogramma’s van Herman Brood en Cuby & the Blizzards . Ook heb ik samen opgetreden met Raymond van het Groenewoud.

Tijdens mijn studie in Groningen heb ik in verschillende soul, funk, R & B en disco bandjes gespeeld, waaronder Dancing in the Desert met Tom de Ket. Nu bekend als acteur (Kanis en Gunnink-reclame) en cabaretier (Van Houts en de Ket). Op mjn 18e hoorde ik het ‘klassieke’ jazz album van Miles Davis Kind of Blue.  Dat was een bijzondere ervaring voor me met onvermijdelijke gevolgen.  Aanvankelijk bleef het bij het luisteren van platen en bezoeken van concerten, waaronder jaarlijks een 3-daags bezoek aan het North Sea Jazz Festival.

Na de studie Personeel & Organisatie brak de tijd aan van het serieuze werken. Na een aantal jaren dienstverband vestigde ik me als zelfstandig Personeel & Organisatie Adviseur.  ‘s Avonds op de zolderkamer componeerde en arrangeerde ik vele zeer uiteenlopende muziekstukken. Allemaal met behulp van synthesizers en computer.

Ondertussen groeide de jazzcollectie uit tot een omvangrijke bibliotheek en begonnen de jazz invloeden een steeds grotere rol te spelen in de composities en arrangementen.  Uiteindelijk werden jazz improvisaties het ‘ding’ van mij en vormde ik samen met contrabassist Dolf Jesse het duo Combo Improviso. Dolf Jesse was een gepensioneerd jazz bassist, die in zijn actieve periode samen heeft gespeeld met onder andere Pia Beck, Rita Reys en Theo Loevendie. Combo Improviso heeft veel gespeeld in Steenwijk en omstreken. We organiseerden luisterconcerten, omlijsten in kunstgalerieën openingen van tentoonstellingen, traden op tijdens bruiloften, recepties en symposia.

Ondertussen bleek mijn neef  Vincent Grit een groot jazz talent. Op jonge leeftijd speelde hij reeds op het North Sea Jazz Festival.  Op familie feestjes waren we niet achter de piano ‘weg te slaan’ en vormden al snel een duo. Uncle Jazz is een geziene gast in het jazz-, receptie-, kunst- en symposia circuit. Inmiddels ben ik beroepsmuzikant en muziekleraar. Wat ik doe en waar ik voor sta is met een woord samen te vatten, namelijk improviseren.”

Copyright © 2024 WestEndJ
PHOTOGRAPHY © 2022 Rik Denekamp
De afbeeldingen zijn gemaakt met AI
Vereniging WestEndJ is ingeschreven bij KvK Noord onder nr. 67283748 en gevestigd in Dwingeloo
Scroll Up